Akü Nedir? Endüstriyel Akü Nedir?
Büyük ihtimalle günlük hayatınızda birçok kez Akü kelimesini duymuşsunuzdur ancak tam olarak neler yapabildiği ve nerelerde kullanıldığını bilemiyor olabilirsiniz. Birçok alanda farklı şekillerde kullanılan aküler, özellikle işletmeler, fabrikalar, şirketler, bankalar ve havaalanları gibi birçok yerde hayat kurtarmaktadır. Peki Akü nedir? İşte bu yazıda akünün tam olarak ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını sizin için derledik.
Akü Nedir?
Akü, Akümülatör kelimesinin kısaltılması ile oluşturulmuş bir kelimedir. Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çeviren ,ihtiyaç halinde içerisinde depoladığı kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine aktaran bir akım toplayıcıdır. Aküler birçok farklı çeşide sahip olabilir. Özellikle içerisinde kullanılan bileşenlere göre adlandırılmaktadırlar.
Akü Çeşitleri Nelerdir?
Daha öncede bahsettiğimiz gibi birçok akü çeşidi olabilir. Bunlar içerisinde kullanılan kimyasal maddeye göre değişmekte ve farklı isimler almaktadır. Hangi çeşitlerde akü var diye merak ediyorsanız işte bazıları:
Kurşun-Asit
Nikel-Kadmiyum
Lityum-İyon
Yukarıda sıraladıklarımız bazı akü çeşitleridir. İhtiyacınız olan akü çeşidinin hangisi olduğun dan emin olmak için, alanında uzman ekipler ile çalışarak bu ürünleri almanız doğru bir karar olacaktır.
Akü Nasıl Çalışır?
Elektrik akımını kimyasal olarak depolayan akülerde, eksi ve artı elektrotlar ile elektrolit arasında meydana gelen kimyasal reaksiyon sonucu elektrik akımı meydana gelir. Bir akü, her biri 2 volt gerilim üreten “hücreler”den meydana gelir. Akü hücreleri bir birine seri olarak bağlanmış küçük odacıklardır, 6 tane hücre seri bağlanınca 12 voltluk akü elde edilir. Aslında 12V akü; 6 tane küçük aküden meydana gelir. Akü hücreleri aslında 2 voltluk küçük akülerdir.
Akü hücrelerinde bir pozitif plaka, bir negatif plaka ve elektrolit sıvısı bulunur.
Bir hücresi içindeki pozitif ve negatif plakalar birbirine temas etmezler, seperatörlerle (ayırıcı) ayrılmış durumdadır. Fakat diğer hücrelerdeki plakalarla “köprü” ile bağladırlar ve sonuç olarak artı (+) ve eksi (-) kutup şeklinde akünün dışına bağlantı uçları çıkarılmıştır.
Hem pozitif, hem negatif plaka sadece elektrolit sıvısıyla temas halindedir ve elektrolit iletken bir sıvıdır.
Eksi ve artı elektrotlar ile elektrolit arasında meydana gelen kimyasal reaksiyon sonucu elektrik akımı meydana gelir.
Elektrolit; bu kimyasal reaksiyonun gerçekleştiği sıvı ortamdır.Bir akünün elektroliti; Su(H2O) ve Sülfürik asit’ ten (H2SO4) meydana gelir.
Pozitif plakanın aktif maddesi kurşun peroksittir (PbO2), buna kurşun dioksit de denir.
Negatif plakanın aktif maddesi ise kurşundur (Pb).
Akünün Elektrik Üretmesi (Deşarj)
Dolu (şarjlı) bir akü, bir alıcıya bağlandığı zaman akım vermeye başlar.
Şarjlı bir aküde negatif kutup: Kurşun (Pb) ve Pozitif kutup: Kurşunperoksit(PbO2) den meydana gelir. Akü tamamen bittiğindeyse, hem pozitif hem negatif plaka kurşun sülfata dönüşmüş olur.
Akü elektrik üretirken, yani deşarj olurken; elektrolit içerisindeki sülfürikasit (H2SO4 ) hidrojen (H2) ve sülfat (SO4)iyonlarına ayrışır.
Sülfat (SO4)iyonları pozitif ve negatif plaka ile birleşerek kurşun sülfatı (PbSO4) oluşturur.
Aküden akım çekildikçe, hem pozitif hem negatif plakaların üzeri kurşun sülfata(PbSO4) dönüşme eylemine devam eder. Akü tamamen boşalana kadar akım çekilmeye devam edilirse, artık her iki plaka da tamamen kurşun sülfata dönüşmüş olacaktır. Yani pozitif ve negatif diye isimlendirilecek farklı iki plaka ortadan kaybolmuştur. İki plaka da kutupsuz özellikler göstermektedir ve voltajlarının ölçümünden “0” volt elde edilecektir.
Not: Kullanılan bir akünün tamamen boşalmasına (deşarj) izin verilmemelidir. Akü aşırı deşarj sebebiyle tamamen sülfatlaşır. Bu nedenle artık şarj olamaz hale gelir, elektrolit neredeyse suya dönüştüğünden soğukta kolayca donma meydana gelebilir.
Deşarj olan bir bataryada elektrolit içerisindeki sülfürik asit miktarı azalırken su miktarı artar ve karışımın yoğunluğu düşer. Hidrometre (yoğunkluk ölçer) ile elektrolit yoğunluk testi bu yüzden yapılır, akü deşarj oldukça, elektrolitteki su oranı artar, elektrolit yoğunluğu düşecektir. Bu yoğunluk ölçülerek akünün kapasitesi hakkında yorum yapılabilir.
Akünün Şarj Edilmesi
Akü şarj olurken reaksiyon tam tersine döner. Akü bir doğru akım kaynağına bağlanarak elektrik akımı verilir. Bir aküyü şarj etmek için, akü geriliminden daha yüksek bir gerilim üreten bir elektrik kaynağına bağlanması gerekir. Atölyede bunun için akü şarj cihazları kullanılır.Şarj edilen aküde;
Kurşun sülfata dönüşen kutuplara bağlanan aktif maddeler, tekrar ayrışarak, negatif (-) (Pb) kurşun kutup ve pozitif (+) kurşun peroksit (PbO2) kutuplar oluşur.
Neredeyse su haline gelmiş olan elektrolit de, tekrar sülfürik asit haline dönüşmeye başlar, çünkü plakalardan kopan SO4 (sülfat) tekrar su (H2O) ile birleşerek, sülfirik asiti (H2SO4) meydana getirir. Bu sebeple şarj olan akü elektrolitinin yoğunluğu da artar.
Akü İhtiyacınızı En İyisi İle Karşılayın
Her daim işletmeleriniz için en iyi ekipmanları almanız sizin ve işletmeniz için ideal olacaktır. Bunun içinde her daim en iyileri ile çalışmanız gerekir. Alanında uzman ekiplere sahip Powerart bu konuda da satış, servis ve teknik servis hizmeti vererek müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır. İlk ve Tek Eurotherm Türkiye Distribütörü olan Powerart, hizmet yelpazesinde ihtiyacınız olan tüm ürünlere sahiptir. Yenilebilir enerji, akü, kesintisiz enerji kaynakları, veri merkezi ve daha fazlasına sahip olan firmamız aynı zamanda alanın en iyi markaları ile çalışmaktadır. Akü konusunda da Rocket Akü ile anlaşması olan Powerart’a ulaşmak istemeniz durumunda yorum yazmanız ya da iletişim formunu doldurmanız ,bize ulaşmanızı sağlayacaktır.